HTML

eccerű és naccerű

Két éve gondoltunk egyet a Zemberemmel, és elköltöztünk Gömörországba, egy pici kis faluba, hogy itt természethez közel, önellátóan és boldogan élhessünk. Azóta keressük a megoldásokat, hogy miként terheljük meg legkevésbé a bolygót és a (soványka) pénztárcánkat a létezésünkkel, hogyan maradjunk egészségesek, és mindezt még élvezzük is. Mostanra kezdünk elveszni a sok infó és tapasztalat tengerében, ezért itt szeretném összegyűjteni ezeket. Mi segítünk magunkon... MINDENT BELE JÓISTEEEEN!!!

Friss topikok

  • ritakovacs: Kicsit vissza olvastalak, tetszik. :) Egy bajom van, írhatnál még több bejegyzést.És remélem a 7 m... (2011.10.24. 11:48) A hetedik
  • Gemerka: Gyorshír: Tökéletes lett az ebéd, jól csinált mindent a Pasik Gyöngye. Most a kávét főzi, és közbe... (2011.06.26. 13:29) Apropó

Linkblog

Cukkini

2011.06.29. 19:56 Gemerka

Volt tavaly egy műveletlen kertünk. Azért volt műveletlen, mert kert kérdésben mi is azok voltunk, így aztán beleszórtuk szépen a magokat, aztán alig találtuk a növénykéinket az előző évi és újra kinőtt lucerna között. Egyszer aztán a Zember valamiért a kertben (azaz a lucernásban) volt, és nagy vigyorogva hozott be két szép cukkinit. Grilleztem, megettük. Örültünk. Aztán rászokott, hogy minden nap hozott be néhányat. Egy idő után ránézni se bírtunk a grillezett cukkinire, de akkor jöttek az ötletek: cukkini sütibe alma helyett, cukkini pörköltbe hús helyett (finom, anyós azt hitte tényleg hús), cukkini tojással, cukkini lekvár, cukkini tócsni... na ez volt a legjobb, mert volt, aki fasírtnak nézte. Idén szépen kitisztítottuk a helyét, és a hétvégén leszedtük róla az első néhány cukkinit. Innentől kezdve meg van oldva a nyári élelmezésünk :)

Akkor jöjjenek a receptek, hogy örök időkre össze legyen gyűjtve, ne kelljen a fejemet törni rajta:

Villámgyors cukkinis-bögrés süti

Összekeverünk 1 bögre reszelt cukkinit, 2 bögre lisztet, 1 bögre cukrot, 2-3 tojást, sok fahéjat és egy sütőport, valamint ha nem elég folyékony akkor tejjel vagy vízzel higítjuk. Lisztezett tepsiben kb. fél órát sütjük 170 fokon.

Fahéj helyett sok kakaóporral is isteni!

Cukkini tócsni

Cukkinit mossuk, lereszeljük, megsózzuk, kicsavarjuk. Teszünk hozzá borsot, szerecsendiót, 3 tojást, lisztet csak annyit, amennyit felvesz. Olajban sütjük, esszük :)

Pörkölt cukkiniből

Sok hagymát pucolunk, olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott cukkinit (ha nagyobb cukkini, akkor ki kell szedni a magját, ha kemény a héja, akkor meg kell hámozni). Sózzuk, borsozzuk, és őrölt köményt adunk hozzá. Levet enged, egyet rottyantunk az egészen, és már ehetjük is :)

Cukkinis feltét kenyérre

Cukkinit hámoztam és lereszeltem. Összevágtam nagyon apró darabokra egy kevés szalonnát, és zsíron megpirítottam a cukkinivel együtt. Főztem tojást (közepes cukkinihez 6 tojást), és a kihűlt cukkinihez adtam, plusz némi fokhagymát és sót. Az egészet összedzsadzsáztam mixerrel, és kész is. Friss kenyérrel nagyon finom. A Zembernek nem vallottam be hogy cukkinis, és nem is vette észre. Ha tudta volna, akkor bele lehetett volna tenni a héját is :D :D Nem kell mindent tudnia, különben majd hallgathatom, hogy szegény feje minden nap cukkinit kénytelen enni...

Cukkinis rizottó

 

A kép magáért beszél :)

Almás lepény cukkiniből

Aztán itt van az almás lepény. Zemberem már egy hete könyörög érte, és mint egy kisgyerek, nem vágja, hogy nincs itthon alma. No, nem volt itthon egész nap, nem látta mit csinálok... cukkiniből gyártottam alma helyett az almás lepényt. Íme, a recept eredetije drága anyukám receptes könyvéből:

 

 

 

 

 

 

Tehát: "40 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy 15 dkg zsír, 25 dkg cukor, 2 tojás sárgája, kevés tejföllel összegyúrni, kevés szódabikarbónát vagy sütőport teszünk bele."

Imádom. Nem szórakozik vele szájbarágósan, hogy ezt így, ezt úgy, milyen sütőben, hány fokon, mennyi ideig... Egyszerűen itt a recept, oszt csináld. :D

Annyi a különbség a cukkini és az alma között, hogy a cukkini levét nem lehet kinyomni, mint az almának. Tettem a töltelékbe egy kevés kis étkezési citromsavat is, hogy elhitethessem a piteevőkkel, "ez savanykás almából van!" Úgy kellett kettőt megmentenem a fotóhoz:

 

 

 

 

Hirtelen ezek jutottak eszembe, de hamarosan folytatom a sort.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gemerka.blog.hu/api/trackback/id/tr413025510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása